Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Arnold Macleane, geboren uit een boerengezin te Herwijnen. Arnold voor de rijke tak, Nol voor de arme. Als jong manneke heb ik nog meegemaakt dat boeren met hun paarden het land bewerkten en hooi binnen haalden. Voor mij was een paard iets magisch waar ik veel ontzag voor had en nu nog steeds heb. In de negentiger jaren kwam de mensport sterk opzetten in de Betuwe net als in mijn directe omgeving werd met paarden gemend. Regelmatig moesten tuigonderdelen worden gerepareerd en dat bracht ik bij een oud boerenknecht. Toen ik zag hoe deze man de onderdelen repareerde werd ik enthousiast en ben op zoek gegaan naar een opleiding. Vanaf 2001 ben ik een tweejarige opleiding Tuig- en zadelmaker gestart en met goed afgerond in Brugge. Kort daarna ben ik op kleine schaal gestart met mijn eigen Tuig- en zadelmakerij.

Leder is de juiste grondstof voor de tuig- en zadelmaker. Het meeste leer dat wordt gebruikt is afkomstig van runderhuiden, gelooide huiden. Het voorbewerken en looien van de huiden zorgt voor de duurzaamheid van de huiden in de vorm van leer. Incidenteel gebruik ik, afhankelijk van de functie van het artikel, ook geiten- en varkensleer. Daarnaast gebruik ik houten mallen als basis van voor de vormgeving en fournituren voor de harnagementen (tuigage). Op de 'Galerie pagina' kunt u zien wat voor verschillende fournituren ik gebruik voor het vervaardigen van tuigage en zijn artikelen te zien die ik maak.

Vanaf 2010 met goed gevolg een 2-jarige opleiding afgerond op de Sint Lucasacademie in Boxtel voor het vervaardigen van tassen en koffers.

Ik maak bijna alles van leer, van de traditionele sigarenkokers tot complete tuigen of nieuwe onderdelen voor de paardensport. De eigen gemaakte tuigonderdelen worden met de hand gestikt. Verder maak ik protheses voor ruiters die extra hulpstukken nodig hebben om paard te kunnen rijden, gereedschap voor kerkorgelbouwers en decoraties. Sinds kort houd ik mij ook bezig met het restaureren van lederen zittingen van oldtimers.

Afbeeldingsgalerie

Inhoud